
Descoperă eleganța regală a Castelului Peleș – un loc de poveste, cu o arhitectură impresionantă și o istorie fermecătoare
Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a descoperit frumusețea zonei de pe Valea Prahovei în 1866, anul încoronării sale ca domnitor.
Între 1871 și 1882 și-a petrecut verile la Sinaia împreună cu soția sa, Elisabeta, locuind în casa de oaspeți (astăzi devenită muzeu) a Mănăstirii Sinaia. Familia domnitoare și-a dorit încă de la început să-și construiască în aceste locuri reședința de vară, Castelul Peleş.
Cum a fost construit cel mai modern castel regal al timpurilor sale
În 1873 domnitorul a cumpărat de la Eforia Spitalelor un teren de 1.000 de hectare în Sinaia. Carol I a insistat ca la construcție să se folosească materiale de pe domeniul său sau din vecinătate, astfel că lemnul provine din pădurile din zonă, la zidărie s-a lucrat cu piatră de râu din Prahova și cărămizile au fost produse direct pe șantier.
Lucrările au durat din 1875 până în 1883, sub conducerea succesivă a arhitecților Wilhelm von Doderer (1825-1900), Johannes Schultz (1876-1883), Émile André Lecomte du Noüy (1890-1892) și Karel Liman (1896-1924). Wilhelm von Doreder, profesor la Școala Tehnică Superioară din Viena, a condus prima etapă, dar planurile lui inspirate din castelele franceze de pe Valea Loirei și din clădirile vieneze impozante de pe Ringstrasse au fost refuzate de suveran. Carol I a ales proiectul arhitectului german Johannes Schulz, elevul și asistentul de șantier al lui Doderer.
Castelul este decorat într-un amestec de stiluri: cel predominant este Fachwerk, caracteristic prin fațadele cu grinzi aparente din lemn, prevăzut în proiectul lui Schultz. Francezului Lecomte du Noüy, celebrul discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc, îi este atribuită creația Sălii Maure din aripa sudică a castelului, construită în jurul anului 1890. Ultima etapă a lucrărilor a fost condusă de arhitectul ceh Karel Liman. Principalul decorator al interioarelor din castel a fost vienezul Bernhard Ludwig Fiul; Holul de Onoare este capodopera lui.
La inaugurarea oficială din 1883, Castelul Peleș era singura reședință regală din Europa electrificată integral și care dispunea de un sistem de încălzire centrală. Una dintre cele mai impresionante realizări tehnice este plafonul vitrat al Holului de Onoare, care se deschide cu ajutorul unui motor electric.
Istoria care s-a scris la Peleș
De-a lungul vremii castelul a găzduit multe personalități. Personajul de cel mai înalt rang a fost Împăratul Franz Joseph al Austro-Ungariei, care a rămas impresionat de frumusețea castelului și a întregului domeniu. Peleșul a fost vizitat de regi, regine, nobili de toate rangurile, industriași bogați și a găzduit numeroși scriitori și artiști.
Aspectul actual al castelului și zonei adiacente datează din 1914, anul când s-a stins Regele Carol I. Suveranul a iubit mult Peleșul și i-a adus îmbunătățiri până în ultima clipă a vieții sale.
În apropiere de reședința regală a fost construit și Castelul Pelișor, destinat familiei princiare. Din aceeași perioadă domeniul regal include și Vila Șipot (care a fost locuința arhitectului Karel Liman pe durata șantierului), Foișorul (fosta casă de vânătoare a lui Carol I, ulterior reședință a regilor Carol al II-lea și Mihai I), Grajdurile Regale, Corpul de Gardă, Economatul și Uzina Electrică.
Domeniul de la Peleș este strâns legat de istoria familiei regale a României. Aici s-au născut Carol al II-lea, în 1893, și Mihai I, în 1921. Aici și-a făcut nunta Principesa Ileana, în 1931, iar în 1933 s-a desfășurat semicentenarul Castelului Peleș.
Ce i-a oprit pe Nicolae și Elena Ceaușescu să se instaleze în Castelul Peleș
În 1848 domeniul a fost confiscat de comuniști, iar în 1953 Castelul Peleș a devenit muzeu. Nicolae Ceaușescu a închis totul și a interzis accesul publicului pe întregul domeniu între 1975 și 1990. Intenția lui era să transforme castelul în reședință de protocol pentru el și familia lui.
Din fericire, muzeografii rămași să aibă grijă de valorosul patrimoniu au găsit o cale de a salva Peleșul de la modificările pe care le-ar fi adus Nicolae și Elena Ceaușescu după propriul lor gust. Profitând de faptul că o ciupercă atacase grinzile de la etajele superioare ale clădirii, muzeografii au spus că este foarte periculoasă pentru sănătate, ceea ce a speriat cuplul prezidențial și ideea a fost abandonată.
Peleșul și Branul, castelele emblematice ale României
Castelul Peleș și-a redeschis porțile pentru public în 1990. Muzeul este fascinant și cuprinde colecții impresionante de artă românească și universală.
Clădirile de pe domeniul Peleșului au fost construite și amenajate de Carol I din propria sa avere. După căderea regimului comunist proprietatea a rămas în posesia Statului Român și de-abia în 2007, după ani de negocieri, domeniul i-a fost retrocedat regelui Mihai I. Maiestatea-Sa a fost de acord ca atât Castelul Peleș, cât și Pelișorul să fie administrate de Ministerul Culturii.
Peleșul este al doilea castel din România ca număr de vizitatori, după Castelul Bran, fosta reședință a Reginei Maria. Îți recomandăm să vizitezi fără grabă ambele domenii, să vezi clădirile lor emblematice pline de istorie și toate frumusețile din jur. Într-o excursie de câteva zile vei putea afla multe despre moștenirea pe care ne-a lăsat-o familia regală și vei descoperi ce i-a fermecat pe regii și reginele României: peisajele încântătoare, oamenii primitori și tradițiile locurilor.
Unde să te cazezi ca să te bucuri din plin de farmecul Peleșului și Castelului Bran
Vila Transylvanian Inn se află la câteva minute de Castelul Bran, într-un sat pitoresc și liniștit, de unde ajungi ușor la Sinaia și poți explora întreaga zonă, care este plină de atracții.
De la ferestrele și balcoanele camerelor confortabile spațioase ai priveliști de vis, la fel și din restaurantul cu terasă. Castelul Bran se vede de aici în toată splendoarea, înconjurat de munții falnici și pădurile dese. Restaurantul vilei este renumit pentru preparatele sale, iar vila are numeroase spații de relaxare în grădină sau în interior. Una dintre cele mai frumoase experiențe poate fi Biblioteca la Înălțime, cu sute de cărți și priveliști panoramice uluitoare. Gazdele sunt foarte primitoare și atente la confortul oaspeților, iar socata de casă e disponibilă tot timpul anului. Mâncărurile sunt pregătite zilnic din ingrediente locale proaspete și vei avea ocazia să guști specialități deosebite.
Adresa exactă a vilei Transylvanian Inn este: Comuna Bran, Sat Predeluț, str. Ing. Nicolae Boboc nr. 10, jud. Brașov. Detalii și rezervări pe transylvanianinn.ro/cazare sau la telefon 0720 103 364.