Amenajarea locuinței în stil industrial – caracteristici și idei

Stilul industrial, comparativ cu celelalte stiluri de amenajare, nu are în spate o apariție controversată sau revelații estetice inedite. A apărut în perioada anilor ‘60-’70, când majoritatea clădirilor industriale au fost transformate în spații de locuit. Este o alternativă în pas cu tendințele, adoptată din ce în ce mai mult de specialiștii în design interior. Însă, pe cât de simpliste ar părea etapele de amenajare, pe atât de provocatoare pot deveni.

Te întrebi care sunt principalele caracteristici ale unui asemenea stil și cum îl poți aborda și tu în propria locuință? Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre obținerea stilului industrial.

Amenajare stil industrial – elemente esențiale

Dacă ai rămas impresionat/ă de caracteristicile unor proiecte case industriale, iată care sunt principalele elemente care nu pot lipsi din peisaj:

  • Expunerea structurilor și materialelor brute – În amenajarea industrială, se păstrează adesea elementele arhitecturale ale clădirii, precum stâlpii, grinzile, cărămizile sau betonul. Nu se folosesc finisaje sofisticate, tocmai de aceea locuința capătă un aspect robust și autentic.
  • Integrarea elementelor contemporane – Cu toate că este un stil cu influențe industriale vechi, nu înseamnă că nu poate integra și elemente actuale. Îmbină utilul cu plăcutul și nu ezita să adaugi sisteme și tehnologii inteligente.
  • Utilizarea deschisă a spațiului – În proiecte case industriale, se mizează pe ideea de open space, atât pe orizontală, cât și pe verticală – de aici și echilibrul vizual. Nu încerca, așadar, să încarci pereții cu prea multe obiecte decorative sau să integrezi separatoare diverse. Nimic nu se compară cu farmecul spațiilor atipice, concepute pentru a defini un ambient personalizat.
  • Abordarea principiilor loft – Caracteristice amenajării industriale. Loftul este acel spațiu care a fost creat într-un fost atelier sau zonă industrială. Clădirile industriale prezintă, așadar, tavane înalte și ferestre mari, care permit pătrunderea cu ușurință a luminii naturale.
  • Obiecte de mobilier de inspirație industrială – Cu finisaje brute din lemn sau metal. Totuși, mare atenție la design. Elementele trebuie să inspire simplitate și funcționalitate, nu să dezechilibreze armonia vizuală.

Cui i se potrivește o locuință în stil industrial?

Oricât de modern ar părea, stilul industrial nu se potrivește oricui. Fie că ai ales proiecte case parter sau mansardă, o astfel de amenajare se potrivește următoarelor categorii:

  • Celor pasionați de design urban și industrial – Persoanele care apreciază atmosfera modernă, simplă și robustă a clădirilor și spațiilor industriale vor găsi stilul industrial atractiv.
  • Celor care își doresc o locuință autentică –  Stilul industrial oferă oportunitatea de a păstra elementele arhitecturale brute, fără a le ascunde sub finisaje prea elaborate. Pentru cei care doresc o estetică originală, amenajarea industrială poate fi alegerea potrivită.
  • Cupluri fără copii – Locuințele cu planuri deschise și elemente contemporane sunt alese adesea de cuplurile proaspăt căsătorite sau fără copii, tocmai pentru că sunt spații funcționale.
  • Artiști în plină expansiune a carierei – Amenajarea industrială poate oferi un fundal perfect pentru mințile creative. Modelele de proiecte case parter amenajate conform principiilor loft oferă contextul inspirațional ideal.

Vrei să obții o locuință care să mixeze toate elementele necesare unei stări de bine constante?

Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de avantajele stilului de amenajare industrial!

Previous post Îngrijirea părului la bărbați: scurt ghid pentru fire mai sănătoase și un aspect mai plin de viață
Next post Cele mai bune practici de optimizare a conținutului pentru motoarele de căutare în era digitală